Skriveblokering

 

Truslen fra det blanke papir

Skriveblokering. Et af de mest frygtede ord i forfatterens ordbog. Det kan være en lettere angstprovokerende tanke at stå papir til blyant med en skriveblokering. For nogle kan den antage næsten fysisk form af en stopklods, der stædigt nægter ordene deres vej ned på papiret.

Selv oplever vi ikke skriveblokeringer og har aldrig gjort det. Vi er så heldige, at vi altid kan skrive. Ingen af os har nogensinde følt os tomme for ideer eller “udskrevet”, så der ikke var flere ord, der ville ned på papiret. Vores største udfordring er, at vi har flere ideer til manuskripter, end vi har ledige timer i døgnet. Men vi ved, at truslen er reel.

Snyd din skriveblokering
Der er mange metoder til at undgå skriveblokeringer. Den bedste er naturligvis bare at skrive og snyde sin skriveblokering. Hvis du slet intet kan skrive, så skriv om en forfatter, der ikke kan skrive.

Du kan også rejse bort. Gå en lang tur. Eller kaste dig over fitness-maskinerne og få tankerne bort fra det, der blokerer dine ord. Her får du nogle af vores bedste råd mod skriveblokering.

Hold pauser
Prøv eventuelt at holde tre dages total skrivepause. Ingen noter, ingen linjer, ingen tanker om at skrive. Og vurder så om du får det bedre eller værre af det.

Det er faktisk helt okay at holde en pause fra tid til anden. Læg dit arbejde væk og se på det senere. Så har du friske øjne. Da Søren skrev det store erhvervshistoriske værk ”Gullaschbaronen” om Harald Plum, blev manuskriptet af økonomiske årsager gemt væk i næsten tre år. Først da blev det fundet frem, genlæst, omskrevet og udvidet. Det gav et helt nyt perspektiv på bogen, dens struktur og hvad der egentlig var afgørende at få med. Den bog blev ganske enkelt bedre af at vente.

Spring i fortællingen
Hvis du er gået i stå, så spring videre til det sted, du glæder dig til at skrive. Når det er skrevet, så spørg dig selv: hvad skete der lige før denne scene? På denne måde kan du arbejde dig baglæns til det sted, hvor du gik i stå.

Skift vinkel
Hvis du har en person, som er ond, så prøv at sætte dig i hans eller hendes sted. Hvad sker der inde i figurens hoved? Den onde trold er måske ikke altid ond. Ved at skifte vinkel får karaktererne større dybde og fortællingen mere liv. Og det kan være med til at overkomme en skriveblokering.

Gå væk fra skriveblokeringen
Dette råd er er helt konkret at gå. At gå væk fra skriveblokeringen.

“Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den.”

Sådan skrev Søren Kierkegaard (1813-1855) i et brev til sin syge svigerinde i 1847, og den store danske filosof elskede at gå. Han travede dagligt København tynd og mente, at de lange gåture havde en helbredende virkning på ham, mens han anvendte tiden til at filosofere.

Er du gået i stå med skriveriet, så gå en tur. Den friske luft gør godt.

Skriv småt
Et underligt råd, for hvilken betydning har det dog om man skriver stort eller småt?

Det er da også kun i overført betydning, at du skal skrive småt. Start med et enkelt bogstav. Det kan de fleste overkomme at skrive.

Skriv så videre på det bogstav med andre bogstaver, så du til sidst har et helt ord. Din blokering letter allerede, og snart skriver det ene ord det andet.

Når du har tilstrækkeligt mange ord, så bliver de til sætninger og snart også afsnit.

Og mange afsnit er præcis det, som bøger er lavet af.

Men start i det små. Med et enkelt bogstav.

Skift genre
Skriver du kun digte? Så prøv med en novelle. Skriver du kun om orker og trolde? Så prøv med varulve-erotik eller noget helt tredje.

Ved at skifte genre øver du dine færdigheder. Og ja, man bliver faktisk en bedre forfatter ved at ryste posen og prøve noget nyt.

I 2012 skrev vi satiren Halløj På Christiansborg, som var en helt ny genre for os. Bogen delte mildest talt vandene. Men vi gemmer os ikke bag dårlige anmeldelser. Vi synes selv bogen er sjov. Ellers havde vi aldrig skrevet den. Og skønt vi skræmte et par anmeldere bort, så var der flere som faldt ned af stolen af grin undervejs. Det luner.

Nogle vil kritisere os for at sprede os for meget. Vi indrømmer gerne, at vi hopper mellem genrer og ved også, at det ville være lettere, hvis vi “brandede” os selv som krimitvillinger, satirebrødre eller digterduo. Men sandheden er, at vi følger den sti, som bogstaverne lægger ud til os. Der er 29 byggesten i alfabetet, og de kan i princippet blive til hvad som helst. Det er næppe vores opgave at lægge ordene hindringer i vejen. Og hvis det er, så magter vi det ikke. I forfatterskabet.dk får fortællingerne nemlig deres eget liv. Uanset om det er kniven, der føres mod struben i mørket, rendyrket lagkagekomik eller støvede kældre med boblende champagne.

Det hele ville gå lidt nemmere, hvis ikke skriveværkstedet konstant får besøg af spændende væsener. Døde og levende. Forleden dukkede først en håndfuld zombier op og ville have deres egen bog. Og da de var smidt på porten med trusler og flammekaster, bankede en livstræt vampyr på døren, mens en hårdtslående detektiv forgreb sig på min romforsyning i stuen. Og ude i garagen arbejder utålmodige teenagere på at få deres tidsmaskine i brugbar stand. Så de kan rejse tilbage. Eller frem. Hvor de kom fra.

Fulde får sendes til uldpumpning, Dødskæmpere får lavet smertefulde Nizar-ar, tvebladede økser bliver slebet, cirkusdirektøren er rundtosset i sin dødsdrom og E45 er spærret i nordgående retning, fordi en tankvogn i morges stødte sammen med en tyrannosaurus rex. Og vejrudsigten: mildt for årstiden med vindstød op til 1.200 km/t og temperaturer ned til minus 95 grader. Det er sådan vi arbejder. Med nye ideer. Konstant.

Det er netop innovationen og fantasien, som kendetegner den dygtige forfatter. Og det hjælper helt klart til at holde skriveblokeringen på afstand.

Skriv et brev til dig selv
Ja, det virker letkøbt. Men øvelsen er ret effektiv og går i al sin enkelthed ud på, at du skriver om hvorfor du ikke kan skrive. Gør det eventuelt i dagbogsform.

Det kan virke underligt, at man skal skrive om IKKE at kunne skrive, men sommetider løsner det op, når man sidder med en blokering.

Start med at skrive “Kære dagbog, jeg kan ikke skrive fordi …”

Og lad så ordene flyde om ALT hvad du føler. Vær ærlig. Alt andet er spildt.

Svar eventuelt også på spørgsmålet: ”Hvis jeg aldrig nogensinde skrev igen, så ville mit liv være …”

Video om skriveblokering 

 

Du kan hjælpe ved at følge os

You may also like...